Home

volkstuin01

Welkom op de website van de afdeling Volkstuinen van Buurtvereniging Ons Belang.

Vanaf januari 1989 hebben wij het complex aan de Klaverlaan in Haren. Het terrein bestrijkt zo’n 80 are en is onderverdeeld in 72 percelen die variëren van 50, 75, 100 tot 150 m2.

Drie vierde van onze grond bestaat uit zandgrond. De rest is zandgrond – veen. Dit vormt een strook aan de noordkant van het tuincomplex, grenzend aan een grote brede sloot.

Onze vereniging bestaat uit 5 enthousiaste gemotiveerde bestuursleden en 72 evenzo enthousiaste leden. De één tuiniert alleen,  de ander geniet er met het hele gezin van. We hebben groenten-, bloemen-, fruit-, en heestertuinen. De nadruk ligt op de groententuin.

Het is een geweldig rustige omgeving waar onze tuinders in alle vrijheid, waarheid en wijsheid de kunst van het tuinieren kunnen uitoefenen.

Tuinieren is een actieve bezigheid/ sport een pure ontspanning en je kunt alle dagelijkse beslommeringen even loslaten. Het brengt je lichaam in beweging;  je hart, bloedvaten en brein profiteren ervan. Je huisarts heeft minder werk en is blij met je groene “hart”.

De uitdaging van een groententuin bestaat uit opbouw, verzorging en goed onderhoud. Elke tuinder deelt zijn perceel in naar eigen idee en doet de zorg voor de grond en het onderhoud op zijn eigen manier. Het zien groeien van groenten, fruit, bloemen en kruiden is geweldig maar het wordt nog leuker als je het daarna dagvers in alle kleuren van de regenboog kunt oogsten. Dan is het echt genieten.

Wij vinden het belangrijk om de tuinders te stimuleren en te activeren om niet alleen naar hun eigen perceel te kijken, maar ook over ons gehele complex mee te gluren. Door plantjes en tips uit te wisselen en ook een beetje aandacht te hebben voor elkaar. Maar ook door oog te hebben voor ons gezamenlijke terrein en het behoud ervan.

We willen als bestuur dat het complex er verzorgd bij ligt. Dat betekent niet alleen dat je je eigen tuin goed onderhoudt maar ook dat er gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de tuinders. Onderhoud van de middensloot, bijhouden van grasranden aan de voorkant van je perceel en bomen snoeien vallen onder de verantwoordelijkheid van de tuinders.

Oogst die over is kan op de “Tafel van Overvloed” worden gelegd bij de ingang van pad 1 en pad 2. Zo kan een iedereen wat meenemen.

Wat we met elkaar afgesproken hebben moet haalbaar uitgevoerd kunnen worden en dat is in het huishoudelijke reglement en tuinregels vastgelegd. Van belang is dat alle tuinders zich hier aan houden.

Lijkt het je wat om een stukje grond te huren lees dan verder op de pagina ‘nieuwe tuinder’ en neem contact op via het contactformulier. Als je enige hulp nodig hebt om een start te maken:  er zijn voldoende ervaren tuinders die tips kunnen geven. Eerst eens komen kijken kan ook. Het maakt niet uit jong of oud.

Één ding is belangrijk: je moet woonachtig zijn in Haren.

Huidige bestuursleden

Martin Torie Voorzitter
Carin Honebecke Secretaris
Nynke Elzenga Penningmeester
Dirk Jetten Bestuurslid (technische zaken)
Peter Snoeks Bestuurslid (sociale zaken)

Het volkstuincomplex van buurtvereniging "Ons Belang"