begin

volkstuin01

Welkom op de website van de afdeling Volkstuinen van Volkstuinvereniging Ons Belang.

Vanaf januari 1989 hebben wij dit complex aan de Klaverlaan in Haren. Het terrein bestrijkt zo’n 80 are en is onderverdeeld in 72 percelen die variëren van 50, 75, 100 tot 150 m2.

Drie vierde van onze grond bestaat uit zandgrond. De rest is zandgrond – veen. Dit vormt een strook aan de noordkant van het tuincomplex, grenzend aan een grote brede sloot.

Onze vereniging bestaat uit 5 enthousiaste gemotiveerde bestuursleden en 72 evenzo enthousiaste leden. De een tuiniert alleen, de ander geniet er met het hele gezin van. We hebben groenten-bloemen-fruit- en heester tuinen. De nadruk ligt op de groentetuin.

Het is een geweldig rustige omgeving waar onze tuinders in alle rust en vrijheid, waarheid en wijsheid de kunst van het tuinieren kunnen uitoefenen.

Tuinieren is een actieve bezigheid/ sport een pure ontspanning en je kunt alle dagelijkse beslommeringen even loslaten. Het brengt je lichaam in beweging, je hart, bloedvaten en brein profiteren ervan. Je huisarts heeft minder werk en is blij met je groene “hart”.

Spitten, snoeien, wieden, harken. De uitdaging van een groententuin bestaat uit opbouw, verzorging en goed onderhoud. Elke tuinder deelt zijn perceel in naar eigen idee. Het zien groeien van groenten , fruit, bloemen en kruiden is geweldig en het wordt nog leuker het daarna dagvers in alle kleuren van de regenboog te oogsten. Dan is het echt genieten.

Verder vinden wij het belangrijk de tuinders te stimuleren en te activeren om niet alleen naar hun eigen perceel te kijken, maar ook over ons gehele complex mee te gluren. Door plantjes en tips uit te wisselen en ook een beetje aandacht te hebben voor elkaar.

Wat is het mooi als er onder de leden een groeiende mate van betrokkenheid ontstaat. We willen als bestuur dat het complex er uiterlijk netjes bij ligt, dat betekent dan ook dat dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de tuinders. Onderhoud van de middensloot, bijhouden van grasranden aan de voorkant van je perceel en bomen snoeien , vallen onder de verantwoordelijkheid van de tuinders.

Oogst dat over is kan op de “Tafel van Overvloed” worden gelegd bij de ingang van pad 1 en pad 2. Zo kan een ieder wat meenemen.

De kunst van het besturen is dat wat we met elkaar afgesproken hebben haalbaar uit te voeren en dat is in het huishoudelijke reglement en tuinregels vastgelegd. Van belang is dat alle tuinders zich hier aan houden.

Lijkt het je wat na het lezen van dit stukje als tuinliefhebber of kenner een stukje grond te huren dan ben je bij ons van harte welkom. Heb je enige hulp nodig om een start te maken met tuinieren, dan is er bij ons voldoende deskundigheid u handige tips te geven .Wil je eerst eens komen kijken ook dan ben je bij ons van harte welkom. Het maakt niet uit jong of oud,

Een ding is belangrijk je moet woonachtig zijn in Haren.

Huidige bestuursleden

Martin Torie Voorzitter
Nynke Elzenga Penningmeester
Vacature Secretaris
Dirk Jetten Bestuurslid (technische zaken)
Peter Snoeks en Dirk Jetten Bestuurslid (sociale zaken)