Home

Welkom op de website van de afdeling Volkstuinen van Buurtvereniging Ons Belang.

De  Volkstuinen liggen vlakbij zorgboerderij “de Mikkelhorst” aan het eind van de Klaverlaan in Haren. Het terrein is ongeveer 80 are groot en is onderverdeeld in percelen die variëren van 50 tot 150 m2.

Drie vierde van onze grond bestaat uit zandgrond. De rest is zandgrond – veen. Dit vormt een strook aan de noordkant van het tuincomplex, grenzend aan een grote brede sloot.

Onze vereniging telt ongeveer 70 actieve leden. De één tuiniert alleen,  de ander met vrienden of het hele gezin. We hebben groenten-, bloemen-, fruit-, en heestertuinen. De nadruk ligt op de groententuin.

Onze tuinders kunnen het tuinieren uitoefenen in een heel mooie en rustige omgeving. Dat groen belangrijk is voor je gezondheid wordt steeds meer onderkend. Buiten bezig zijn is pure ontspanning en je kunt alle dagelijkse beslommeringen even loslaten. Tuinieren is ook echt een actieve bezigheid / sport. Het brengt je lichaam in beweging;  je hart, bloedvaten en brein profiteren ervan.

 

De uitdaging van een groententuin bestaat uit opbouw, verzorging en goed onderhoud. Elke tuinder deelt zijn perceel in naar eigen idee en doet de zorg voor de grond en het onderhoud op zijn eigen manier. Het zien groeien van groenten, fruit, bloemen en kruiden is geweldig maar het wordt nog leuker als je het daarna dagvers in alle kleuren van de regenboog kunt oogsten. Dan is het echt genieten.

Wij willen graag dat tuinders niet alleen naar hun eigen perceel kijken maar ook oog hebben voor mede-tuinders en ons hele complex. Je kunt plantjes en tips uitwisselen en een beetje aandacht hebben voor elkaar. Kijk ook eens naar ons gezamenlijke terrein en doe mee aan het behoud ervan.

We zorgen er met elkaar voor dat het complex er verzorgd bij ligt en dat individuele tuinders geen overlast veroorzaken voor hun buren. Dat betekent niet alleen dat je je eigen tuin goed onderhoudt maar ook dat er gezamenlijke verantwoordelijkheid is van de tuinders. Onderhoud van de middensloot, bijhouden van grasranden aan de voorkant van je perceel en bomen snoeien vallen onder de verantwoordelijkheid van de tuinders.

Oogst die over is kan op de “Tafel van Overvloed” worden gelegd bij de ingang van pad 1 en pad 2. Zo kan een iedereen wat meenemen.

Zoals bij iedere vereniging is er een huishoudelijke reglement en bovendien zijn er tuinregels vastgelegd. Het is belangrijk dat alle tuinders zich hier aan houden.  Op de jaarlijkse algemene ledenvergadering worden eventuele aanpassingen in stemming gebracht.

Lijkt het je wat om een stukje grond te huren lees dan verder op de pagina ‘informatie voor nieuwe tuinders‘ en de contactpagina. Als je enige hulp nodig hebt om een start te maken:  er zijn voldoende ervaren tuinders die tips kunnen geven. Eerst eens komen kijken kan ook. Het maakt niet uit jong of oud.

Één ding is belangrijk: je moet woonachtig zijn in Haren.

Huidige bestuursleden

Martin Torie Voorzitter
Carin Honebecke Secretaris
Nynke Elzenga Penningmeester
Dirk Jetten Bestuurslid (sociale zaken)
Gerald Bonsema Bestuurslid (technische zaken)

Het volkstuincomplex van buurtvereniging "Ons Belang Oosterhaar" in Haren (GN)